КАЛІЙ ДЛЯ РОСЛИН

Роль калію в життєдіяльності рослин багатогранна. Він необхідний всім рослинам, мікроорганізмам, тваринам і людині. Споживання рослинами калію в значній мірі обумовлено запасами цього елемента в ґрунті, ступенем його рухливості і доступності рослинам.

Фізіологічна роль калію в житті рослин проявляється, перш за все, в підтримці сприятливих (для життя клітини) фізико-хімічних властивостей протоплазми, що має велике значення для нормального обміну речовин. До того ж калій сприяє більш ефективному поглинанню рослинами азоту, тим самим запобігаючи забрудненню навколишнього середовища.

Він бере участь у формуванні клітинних стінок, що призводить до потовщення, завдяки чому підвищується стійкість рослин до вилягання. У рівній мірі більш щільні клітинні стінки рослин служать хорошим захистом від проникнення всередину шкідників і хвороб сільськогосподарських культур. Зменшення вмісту калію в рослині створює сприятливі умови для розвитку патогенних грибів і бактерій в тканинах рослин. Тому, рослини, добре забезпечені калієм, більш стійкі до впливу патогенів.
Калій бере участь у регулюванні водного режиму рослини. Гарне забезпечення рослин калієм дозволяє більш економно використовувати наявні запаси ґрунтової вологи, що сприяє підвищенню посухостійкості рослин.

Рослини, добре забезпечені калієм, входять в зимовий період більш підготовленими, з добре розвиненою кореневою системою. Калій підвищує морозостійкість рослин і їх стійкість до весняних і осінніх заморозків. Дефіцит калію гальмує розвиток рослин, відбувається порушення процесів обміну речовин, що призводить до значного зниження продуктивності і погіршення якості врожаю сільськогосподарських культур.

При достатньому вмісті калію:

Активізуються ферменти і збільшується вміст білка (в зерні пшениці, ячменю, рису, насінні зернобобових культур).

Стимулюється накопичення вегетативної маси.

Стимулюється накопичення жиру в насінні соняшнику, ріпаку, плодах пальмових, оливкових дерев та інших олійних культур.

Збільшується вміст цукрів, вітамінів, каротину, органічних кислот.

Покращуються смакові якості, колір і консистентність м’якоті в плодах і ягодах плодових і ягідних культур.

Збільшується міцність і довжина волокна бавовнику, льону та інших технічних культур.

На забруднених радіонуклідами ґрунтах калійні добрива знижують вміст 137Cs в продукції в 1,5-2,7 рази, і це далеко не все.

КАЛІЙ ДЛЯ ПРИРОДИ

Калій поряд з азотом і фосфором відноситься до основних елементів живлення рослин. Калій не входить до складу органічних сполук і міститься майже цілком в мінеральній іонній формі у вигляді розчинних солей клітинного соку. Рослини споживають значно більше калію, ніж інших поживних елементів.

Калій зустрічається в природі у вигляді окислених солей і силікатних мінеральних комплексів. Питома вага калію коливається від 0,5 до 3% в різних типах ґрунтів. В середньому його вміст у ґрунті становить близько 1,36%. Однак калій міститься в ґрунтах головним чином в недоступній для рослин формі. Винятки становлять водорозчинні сполуки калію (нітрати, фосфати, сульфати, хлориди, карбонати), які знаходяться в ґрунтовому розчині. Вони доступні для рослин, але містяться в дуже незначних кількостях.

Калій є необхідним і незамінним елементом, без якого неможливий нормальний розвиток сільськогосподарських культур. Він відіграє ключову роль у багатьох фізіологічних і біохімічних процесах, що протікають в рослинах, активує більше 60 ферментів, які беруть участь в обмінних процесах в рослині.

Калій бере активну участь в процесі фотосинтезу, сприяє накопиченню вегетативної маси рослин, бере участь в утворенні високоенергетичних сполук (АТФ), які забезпечують енергією процеси синтезу, що відбуваються в рослині. Асиміляція вуглекислоти і синтез крохмалю, цукрів і білків в листі рослин залежать від забезпечення їх АТФ.

КАЛІЙ ДЛЯ ЖИТТЯ

Калій має великий вплив на регулювання функцій організму людини і тварин. Вміст калію в живому тілі становить близько 2%. У зв’язку з тим, що калій міститься переважно у внутрішньоклітинній рідині (до 95%), він відіграє важливу роль в кислотно-лужному регулюванні, нормалізації кров’яного тиску, внутрішньоклітинному водному режимі.

Так як калій бере активну участь в синтезі білків, то оптимізація концентрації калію в крові людини обумовлює стійкість життєвих функцій, в тому числі нервових імпульсів і ритмів серцевих скорочень. Потреба в калії людини становить не менше 2 г калію, при гіпертонії – до 3,5 г в день.

Тваринам необхідно 5-7 г калію, потреба великої рогатої худоби складає до 10 г калію на 1 кг сухої речовини раціону. Солі калію необхідні для нормальної роботи серця і інших органів,  сприяють виведенню надмірної рідини з організму.

Дефіцит калію є причиною м’язової слабкості, призводить до виникнення порушення функцій мозку, веде до появи серцевої аритмії, а у дітей – до затримки росту.

Калій у промисловості:

Технічний хлористий калій застосовується при бурінні свердловин в нафтохімічній промисловості.

Фтороборат калію використовується в металургії при пайці сталей і кольорових металів.

Гідроксид калію застосовується у виробництві мила, миючих засобів, мастильних речовин, сірників, барвників, в лужних акумуляторах, при обробці фотоплівки.

Карбонат калію використовується при виробництві оптичних лінз, окулярів, кристалів, посуду, порцелянових виробів, при варінні скла, а також як кормова добавка.

Бікарбонат калію використовується в харчовій і фармацевтичній промисловості.

Різні речовини які містять калій широко застосовується в медицині як антисептик, а також як заспокійливий засіб для нервової системи.

Калій також використовуються у виробництві відбілюючих засобів, розпушувачів, пороху, освітлювальних приладів, вибухових речовин, в гальванотехніці, для екстракції деяких елементів з мінералів, в лазерній техніці, при солінні риби, загартуванні металу.